© Ceaslov 2012
Ceaslovul (în grecește: Ωρολόγιον  horologion; în slavona veche: Часocлoвъ, chasoslov, ), sau Cartea Orelor, conține Acolouthia  a slujbelor din Ciclul Zilnic (grecește: akolouthies, κολουθίες) așa cum sunt ele slujite  în Bisericile Ortodoxà și Catolicà  Ràsàriteanà.
Acasa Acasa Diferite rugaciuni Diferite rugaciuni Acatiste-Paraclise Acatiste-Paraclise Canon de rugaciune Canon de rugaciune Rinduiala sfintei impartasiri Rinduiala sfintei impartasiri
UTRENIA
      Slava... Si acum... Aliluia(de 3 ori). Apoi preotul zice ectenia mare si indata  se cinta:  Dumnezeu este Domnul si S-a aratat noua, bine este cuvintat Cel ce  vine intru numele Domnului.  Dumnezeu este Domnul... se cinta dupa glasul troparului cu aceste patru  stihuri:  Marturisiti-va Domnului ca este bun, ca in veac este mila Lui.  Inconjurind m-au inconjurat si in numele Domnului i-am infrint pe ei.  Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile domnului.  Piatra, pe care n-au bagat-o in seama ziditorii, aceasta s-a facut in  capul unghiului; de la Domnul s-a facut aceasta si este minunata intru  ochii nostri.  Apoi se zice troparul sarbatorii, ce se va intimpla, sau a sfintului, sau al  invierii, pe glasul pe care va fi la rind.  Iar in sfintul Marele Post, se cinta Aliluia (de 3 ori), dupa glasul de rind, cu  aceste patru stihuri:  De noapte mineca duhul meu catre Tine, Dumnezeule, pentru ca  lumina sint poruncile Tale pe pamint.  Dreptate va invatati cei ce locuiti pe pamint.  Pizmuire va cuprinde pe poporul cel neinvatat si acum focul pe cei  potrivnici va minca.  Adauga lor rele, Doamne, adauga rele celor mariti ai pamintului.  Si dupa Aliluia, se cinta troparele Trimice ale glasului de rind, fiecare cite o  data. 
ceaslov